Nya riktlinjer för behandling av svinkoppor

I Norge har man kommit fram till att kombinationen av lösningen Klorhexidin och salvan Bacitracin är den behandling som är mest effektiv mot svinkoppor. Detta efter larm om de antibiotikapreparat som finns för tillfället kan orsaka problem med resistens.

 

Svinkoppor är en hudinfektion som blir allt vanligare här i Sverige. Den tid på året som flest drabbas är i augusti och september, vilket är då bakterier generellt får fäste snabbare.

Eftersom svinkoppor orsakas av just bakterier är det extra viktigt att den som drabbats ser till att hålla det utsatta hudområdet rent och torrt, och inte röra vid detta mer än nödvändigt.

Den vanligaste behandlingen av svinkoppor är rengöring med tvål och vatten, men då detta inte hjälper finns det även antiseptiska krämer att stryka på. I Norge har man tagit fram nya riktlinjer för hur behandlingen ska se ut. Dessa riktlinjer är nu på väg in i Sverige. De antibiotikapreparat som används idag kan nämligen orsaka resistens.

Läkemedelsverket kan ändra riktlinjerna även i Sverige

Visst finns det flera olika antiseptiska salvor i Sverige, men Bacitracin finns ännu inte. Eftersom det nyligen har upptäckts att just denna antiseptiska salva i kombination med Klorhexidin är så effektiv mot svinkoppor har Läkemedelsverket börjat undersöka huruvida nya riktlinjer för behandling av denna hudinfektion ska ses över.

Även om den gamla metoden att tvätta med tvål och vatten oftast räcker för att bli av med de kliande utslagen, kan en effektiv salva förkorta läkningsprocessen rejält. På så sätt minskar också risken för att man ska hinna sprida smittan vidare.

Noggrann hygien är en viktig del av behandlingen

Om du drabbas av svinkoppor, eller impetigo som det också heter, måste du tänka på att hålla det infekterade hudområdet rent och torrt i så stor utsträckning som möjligt. Efter kontakt med de bakterier som orsakar svinkoppor gäller det att snabbt tvätta händerna noga så att smittan inte sprids via dina händer.

Att det oftast är i ansiktet eller på just händer och armar som utslagen sitter är kanske inte så konstigt då vi oftast rör vid vårt ansikte utan att ens tänka på det. Skulle det inte räcka med noggrann tvättning av sårskorporna som bildas kan läkare skriva ut antibiotika

Håll barn hemma från förskolan

Det är främst barn under 12 år som drabbas av svinkoppor. Om detta sker är det viktigt att stanna hemma från skola eller dagis för att minska smittspridningen.