Tandläkare skriver ut mer antibiotika än nödvändigt

Nu har det återigen kommit fram att många tandläkare skriver ut mer antibiotika än vad som krävs. Oftast handlar det om behandlingar vid akut tandvård. Trots hårda restriktioner med att vara försiktiga med att skriva ut antibiotika. Dessa restriktioner är väldigt viktiga eftersom vi människor annars kan utveckla resistens mot antibiotika. Om vi får en ökad resistens så kan vi inte längre botas från svåra infektioner.

DN skriver i en artikel att skälet till att de olika länen skriver ut så olika mycket antibiotika är att tandläkarna inte har fått några konkreta regler när antibiotika ska och inte ska användas. Därför säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten att de nu ska komplettera behandlingsrekommendationerna i de nationella riktlinjerna.

I en annan artikel på DN så blir en tandläkare, Achilleas Kitsoulis, intervjuad. Han säger att han själv är väldigt strikt med antibiotika men att han tror att många tandläkare slarvar då många patienter själva ber om antibiotika och att många tandläkare är vana att arbeta utifrån riktlinjerna som fanns för 10-15 år sedan.

Därför är det bra att sådant här kommer upp till ytan så att både tandläkare, läkare och blivande patienter får sig en tankeställare om antibiotika. Ibland behöver man ju verkligen en antibiotika-behandling, men i de flesta fall kan kroppen ta hand om en infektion på egen hand.